De situatie rond de covid-19 pandemie zorgt ervoor dat we veel dingen in onze maatschappij moeten heruitvinden. Voor familie en mensen met een chronische ziekte zorgt alles nog voor extra uitdagingen.
We willen jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden van wat er bereikt wordt voor hen.
Het Vlaams Patiënten platform zorgt voor verschillende nieuwsflitsen met belangrijke info voor onze community. In onderstaand bericht vind je een selectie van wat ons belangrijk lijkt voor onze community uit de gecombineerde nieuwsflitsen van 8 mei en 15 mei 2020.
In dit bericht vind je info over:
a) Stand van zaken verdeling en terugbetaling mondmaskers
b) Het 'quarantainegetuigschrift'
c) Heropstart niet dringende zorg: een overzicht
d) Patiënt beschermd tegen ‘coronasupplement’
e) Testing- en opvolgingsstrategie in het kader van corona
f) Terug naar school: wat met hoogrisicopatiënten of kinderen waarvan een gezinslid hoogrisicopatiënt is?
g) Geleidelijke doorstart VAPH-zorgaanbieders en ondersteunende diensten
h) OPROEP: Ervaar jij problemen met ziekenvervoer?
i) Corona-ouderschapsverlof voor ouders van een kind met een beperking
a) Stand van zaken verdeling en terugbetaling mondmaskers :
Specifiek voor hoogrisicopatiënten, patiënten met het statuut chronische ziekte en hun huisgenoten en mantelzorger vraagt het VPP de verdeling van chirurgische of FFP2-mondmaskers. Om te zorgen dat dit betaalbaar blijft voor deze groepen van patiënten is het belangrijk dat er terugbetaling wordt voorzien. Men heeft hier gesprekken over met het RIZIV
b) Het ‘quarantainegetuigschrift’ voor mensen die in preventieve quarantaine moeten
Dit getuigschrift geldt voor alle werknemers, ongeacht hun statuut, die kunnen werken maar zich niet naar hun werk kunnen begeven, omdat:
ze in nauw contact zijn geweest met een besmette persoon;
ze zelf besmet zijn maar geen symptomen vertonen;
de medische situatie een risico is omdat de patiënt tot een risicogroep behoort.
De groep van mensen die zelf geen verhoogd risico lopen maar samenwonen met iemand die hoogrisicopatiënt is, is niet expliciet opgenomen in de richtlijnen over het ‘quarantainegetuigschrift’. Er werd ons wel gezegd dat artsen interpretatieruimte hebben om dit attest ook voor deze groep voor te schrijven. Wat betekent dit financieel?
Werknemers en ambtenaren die gevraagd worden om zich in quarantaine te plaatsen, krijgen hun loon doorbetaald wanneer telewerk mogelijk is. Wanneer geen telewerk mogelijk is, zullen werknemers op basis van het medisch getuigschrift een uitkering van tijdelijke werkloosheid krijgen.
Zelfstandigen die gevraagd worden om zich in quarantaine te plaatsen, zullen via hun sociaal verzekeringsfonds aanspraak kunnen maken op een overbruggingskrediet.
De getuigschriften die voor andere instanties zijn bestemd (onderwijsinstellingen, verzekeringsmaatschappijen …) blijven ongewijzigd. Alle bestaande regelingen voor de uitkering van werknemers en zelfstandigen blijven ook ongewijzigd Meer info?
Contacteer je huisarts.
c) Heropstart van niet-dringende zorg: een overzicht
Sinds 4 mei wordt niet-dringende zorg stilaan heropgestart. De overheid lanceerde hierover een informatiecampagne. We zetten de belangrijkste punten daaruit op een rijtje:
Bij bestaande klachten: bel je behandelende arts (huisarts of specialist).
Bij gebitsklachten: bel de tandarts.
Bij nieuwe klachten: bel de huisarts.
Geef vooral ook aandacht aan geestelijke gezondheidsproblemen.
Je arts zal luisteren en je helpen met de beste zorgen. Als het nodig is, krijg je een afspraak en kun je opnieuw veilig naar de praktijkruimte. Daar zijn de nodige maatregelen genomen om je veilig te ontvangen en te behandelen.
Voor vragen in verband met medicatie staat ook je apotheker klaar voor advies.
Voor dringende medische zorg: bel de 112.
Logopedisten
De Vlaamse Vereniging voor Logopedisten adviseert om de praktijken geleidelijk aan te laten heropstarten vanaf 11 mei. Het RIVIZ maakte télélogopedie, dit is logopedie vanop afstand (bijvoorbeeld via beeldbellen), mogelijk. In een aantal gevallen is dit al opgestart. Het advies is om télélogopedie zeker te behouden of op te starten, zeker waar persoonlijk contact niet haalbaar of wenselijk is.
d) Patiënt beschermd tegen ‘coronasupplement’
Zorgverleners die momenteel extra kosten hebben voor beschermingsmateriaal mogen die niet doorrekenen aan hun patiënten. Dat geldt voor de geconventioneerde maar ook voor alle gedeconventioneerde zorgverleners. Patiënten die sinds 4 mei toch een coronasupplement kregen aangerekend, kunnen dat terugvorderen, rechtstreeks bij hun zorgverlener of met de hulp van hun ziekenfonds.
e) Testing- en opvolgingsstrategie in het kader van corona
Ook patiënten met milde symptomen kunnen nu getest worden om te weten of ze besmet zijn met het coronavirus. Dit wil concreet zeggen dat volgende personen getest kunnen worden (bij kinderen is één enkel symptoom zonder duidelijke oorzaak voldoende om de diagnose COVID-19 te overwegen tijdens een epidemie):
minstens één van de volgende hoofdsymptomen: hoest; kortademigheid; pijn, druk of ongemakkelijk gevoel op de borst; reuk- of smaakverlies zonder duidelijke oorzaak;
minstens twee van de volgende symptomen: koorts; spierpijn; vermoeidheid; rhinitis; keelpijn; hoofdpijn; anorexia; waterige diarree zonder duidelijke oorzaak; acute verwardheid; plotse val zonder duidelijke oorzaak;
verergering van chronische respiratoire symptomen (COPD, astma, chronische hoest…).
Ook mensen die contact hadden met besmette patiënten kunnen getest worden. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een hoog risico contact en een laag risico contact. De richtlijnen hierrond vind je hier. In principe komt het er op neer dat je enkel getest kan worden als je symptomen vertoont (zoals hierboven omschreven), tenzij je:
een hoog risico (of nauw) contact bent van een besmette persoon, én;
je na isolatie, omwille van je beroep, contact zal hebben met personen die een risico hebben op een ernstige vorm van COVID-19 of je, omwille van personeelstekort, verder blijft werken.
In onderstaande figuur vind je een overzicht van hoe het testen en het contactonderzoek zullen verlopen.
Daarnaast zullen ook contacten van personen die besmet zijn met het coronavirus snel in kaart gebracht worden. De Vlaamse overheid startte recent met contactonderzoeken bij patiënten met een coronabesmetting.
In principe kan de overheid mensen die weigeren hun contacten aan te geven niet sanctioneren. Er zijn wel sancties mogelijk voor wie bijvoorbeeld ziek is en weigert zichzelf te isoleren.
Belangrijk! Medewerkers van het contactcenter bellen altijd met het nummer 02 214 19 19 (je kan dit nummer niet terugbellen). Via het nummer 8811 kan je eventueel ook een sms ontvangen. Als je wordt opgebeld door dit nummer weet je zeker dat je een officiële medewerker van het contactcenter aan de lijn hebt. Er zal ook nooit gevraagd worden naar financiële gegevens of naar tijdstippen waarop je wel of niet thuis bent!
Daarnaast is het als patiënt belangrijk dat, indien je dit wenst, je ook zelf het resultaat van de test kan inkijken. Dit is mogelijk viawww.mijngezondheid.be, op voorwaarde dat de labo’s hun testresultaten delen met de patiënt. Momenteel is dit nog niet voor alle labo’s het geval.
f) Terug naar school: wat met hoogrisicopatiënten of kinderen waarvan een gezinslid hoogrisicopatiënt is?
Zowel voor kinderen die tot de risicogroep behoren als voor kinderen waarvan een gezinslid tot de risicogroep behoort, geldt dat de behandelend arts beslist of zij les kunnen volgen op school of thuis. Over het organiseren van afstandsonderwijs voor deze laatste groep merken we dat er veel onduidelijkheid is bij scholen. Het kabinet bevestigde ons dat voor beide groepen afstandsonderwijs moet georganiseerd worden wanneer zij niet naar school kunnen komen. Dit zal verduidelijkt worden in de richtlijnen voor de scholen.
De administratie zal monitoren wie naar school komt en wie niet, maar er volgen geen sancties. Dat geldt ook voor leerlingen, die uit schrik voor het virus niet terugkeren naar de school, en hun ouders. Het is wel belangrijk om de school op de hoogte te brengen als je kind niet naar school zal komen.
Voor hogeschoolstudenten blijft afstandsonderwijs de regel.
Bij het organiseren van TOAH (tijdelijk onderwijs aan huis) moeten ook de nodige veiligheidsmaatregelen genomen worden. Het is de behandelend arts die oordeelt wat nodig is. De school en het eventuele ziekenhuis staan in voor de aankoop en het voorzien van het nodige beschermingsmateriaal. Er mogen geen kosten doorgerekend worden aan de ouders.
g) Geleidelijke doorstart VAPH-zorgaanbieders en ondersteunende diensten
Vanaf 18 mei kunnen personen met een handicap geleidelijk aan weer meer terecht bij diensten en zorgaanbieders van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Bij de start van de coronacrisis kozen talrijke personen met een handicap om ofwel voltijds thuis, ofwel in hun voorziening te verblijven. Bovendien werd heel wat ondersteunende dienstverlening stopgezet. Vanuit het VAPH werd een kader uitgewerkt zodat zorgaanbieders een doorstart kunnen voorbereiden: bijvoorbeeld voor een-op-een begeleiding naar een voorziening gaan, begeleiding thuis krijgen of deelnemen aan de dagopvang in groep. Daarnaast starten de ondersteunende diensten weer op. Denk aan groene zorg, begeleid werken, bijstand bij het afsluiten van contracten, bestandsorganisaties, beheer van het persoonsvolgend budget ... Steeds op voorwaarde dat de beschermingsregels gegarandeerd kunnen worden. Elke dienst of zorgaanbieder zal zijn cliënten op de hoogte brengen wanneer wat kan. Wat betekent dit concreet?
Voor meerder- en minderjarigen die thuis opgevangen worden, heeft begeleiding op afstand de voorkeur. Daarnaast wordt het ook mogelijk om langs te gaan voor gesprekken bij een dienst of voorziening, of huisbezoek te krijgen.
Voor meerderjarigen die voor opvang in de voorziening of thuis kozen, wordt het mogelijk om opnieuw gebruik te maken van opvang in groep of dagondersteuning.
Voor minderjarigen wordt het opnieuw mogelijk om:
- in groep ondersteuning te krijgen in de schoolvervangende of schoolaanvullende dagopvang;
- in een multifunctioneel centrum te verblijven (als dat nodig is om naar school te gaan of de huidige opvangsituatie niet langer houdbaar is);
- naar een multifunctioneel centrum te gaan voor begeleidingen;
- huisbezoek te krijgen van een begeleider van een multifunctioneel centrum.
Het multifunctioneel centrum zal je informeren vanaf wanneer je opnieuw bij hen terecht kan voor welke ondersteuning. Je kan dit ook zelf bij het multifunctioneel centrum navragen.
Bron: Persbericht Geleidelijke doorstart VAPH-zorgaanbieders en ondersteunende diensten
h) OPROEP: Ervaar jij problemen met ziekenvervoer?
We ontvangen verontrustende signalen over patiënten die opnieuw gebruik maken van ziekenvervoer voor een consultatie in het ziekenhuis: sommige vervoerders houden zich niet aan de regels van social distancing of rekenen corona-supplementen aan. Ondervind jij hier ook problemen mee, laat het ons dan zeker weten! Voor het melden van problemen of vragen: marit.mellaerts@vlaamspatientenplatform.be
i) Corona-ouderschapsverlof voor ouders van een kind met een beperking
Begin mei nam de ministerraad een beslissing over het corona-ouderschapsverlof. Deze maatregel geldt vanaf 1 mei tot 30 juni. Ook adoptieouders en pleegouders kunnen van deze regeling gebruik maken. Je moet hiervoor wel eerst toestemming vragen aan je werkgever. Je kan dit verlof opnemen voor 1/5 of halftijds voor een kind, dat nog geen 12 jaar is. Als je ouder bent van een kind met een handicap, is de leeftijdsgrens tot 21 jaar in bepaalde specifieke gevallen niet van toepassing. Meer info over de voorwaarden, over de financiële consequenties en over de manieren, waarop je dit verlof kan opnemen, vind je op de website van de RVA.
Bronnen:
Vlaams Patiënten Platform