Beste patiënt, Beste ouders,
Op basis van de huidige evolutie omtrent Corona (COVID-19) in België willen we enkele adviezen doorgeven voor patiënten met een spierziekte. Hoogstwaarschijnlijk zal het aantal Coronabesmettingen in België nog verder toenemen. Op dit moment zijn griep- of andere virussen nog altijd de meest voorkomende oorzaak van koorts en hoesten.
Er zijn weinig specifieke gegevens over het corona virus bij kinderen, nog minder bij kinderen met een chronische ziekte. Op dit moment is er geen reden tot paniek. De informatie verzameld in China en in Italië wijst erop dat weinig kinderen de infectie met coronavirus oplopen, en dat ze bijna nooit verwikkelingen krijgen. Enkel de meest fragiele patiënten hebben mogelijks een hoger risico op een ernstige longontsteking.
In dit verband adviseren we fragiele spierzieke patiënten met beperkte longfunctie en hoestcapaciteit en/ of onder immuunonderdrukkende medicatie ( Corticosteroiden, Calcort, Prednisone) om plaatsen te vermijden waar veel mensen zijn. Voor alle duidelijkheid , corticosteroiden moeten NIET gestopt worden. Preventieve antibiotica of andere medicatie heeft geen zin.
Dit wil zeggen:
- Blijf thuis van school en verwittig de school omtrent de reden van Uw afwezigheid.
- Reis niet met het vliegtuig en vermijd het openbaar vervoer (trein, tram, bus).
- Ga niet op café of op restaurant.
- Vermijd alle evenementen (sport, concert, congressen,…).
- Ga niet naar een zwembad, bioscoop, sauna of sportzaal.
- Bezoek geen kinderdagverblijf of rust- en verzorgingstehuis.
- Bezoek geen grootwarenhuis of andere winkels op drukke momenten.
De broertjes/zusjes kunnen wel naar school blijven gaan. Indien ze ziek worden moet het zieke kind gescheiden worden van het kind met de spierziekte. Andere familieleden moeten de gekende stricte hygienische maatregelen toepassen zonder thuis te blijven. ( cfr. Algemene richtlijnen van de overheid en van de Wereldgezondheidsorganisatie) :
- Nies- en hoesthygiëne: wanneer je moet hoesten of niezen, doe dit dan niet in je handen maar in de elleboogplooi (zie video). Neem een papieren zakdoekje en bedek neus en mond. Gooi daarna je papieren zakdoek weg. Gebruik zakdoekjes niet opnieuw en gebruik geen stoffen zakdoeken. Was je handen nadat je geniest of gehoest hebt.
- Was je handen regelmatig met water en zeep (minstens 20 seconden), zeker voor de maaltijd, na toiletbezoek of wanneer je handen zichtbaar bevuild zijn. Thuis handen ontsmetten met handalcohol is niet nodig maar mag wel.
- Probeer handen geven te vermijden, om ziektekiemen niet te verspreiden of zelf te krijgen. Was of ontsmet de handen wanneer je dit wel doet.
- Blijf thuis als je ziek bent en vermijd contact met zieken.
- Het gebruik van maskers om je te beschermen tegen een besmetting met Coronavirus is niet nuttig! Maskers zijn enkel aangewezen voor mensen die zelf besmettelijk zijn (Corona of een andere ziektekiem) of indien je instaat voor de zorg van mensen met besmettelijke ziekten (thuis of in het ziekenhuis). We kunnen vanuit het ziekenhuis dus ook geen maskers aan patiënten bezorgen.
- Vermijd afgesloten ruimtes waar veel mensen samen zijn. Houd in de mate van het mogelijke een afstand van 1 à 1.5 meter tussen u en mensen die hoesten/niezen.
- Voor reisadviezen kunnen jullie (naast gezond verstand) ook de website van de FOD buitenlandse zaken raadplegen. (https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland)
- Indien je ziek bent, contacteer je eerst telefonisch je huisarts. Kom niet rechtstreeks naar het ziekenhuis. Het is ook niet nodig om sneller de huisarts te raadplegen dan u gewoonlijk zou doen. Binnen het kinderziekenhuis volgen we de situatie mee op. Ook zal de FOD volksgezondheid berichten rondsturen mocht de situatie veranderen.
Bronnen: FOD Buitenlandse zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland World Health Organisation: https://www.who.int/ European Center for Disease Control: https://www.ecdc.europa.eu/en https://www.info-coronavirus.be
Met vriendelijke groet,
Prof. Dr. Nathalie Goemans Prof. Dr. L. De Waele
NMRC Kinderen UZ Leuven +32 16/34.38.27
UZ Leuven | campus Gasthuisberg | Herestraat 49 | B - 3000 Leuven | www.uzleuven.be